На 91-годишна възраст почина първият президент на СССР Михаил Горбачов. Ето

...
На 91-годишна възраст почина първият президент на СССР Михаил Горбачов. Ето
Коментари Харесай

Светът загуби неуморен защитник на мира

На 91-годишна възраст умря първият президент на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов. 

Ето какво споделиха водачи по света след новината за кончината му.
Владимир Путин
Руският държавен глава Владимир Путин сервира " най-дълбоките си съболезнования ". Това съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков пред организация Интерфакс.

" Утре президентът ще изпрати съболезнователна депеша до фамилията и приятелите му ", добави той.
Джо Байдън
Американският президент Джо Байдън дефинира Горбачов за " човек със забележителна визия ". 

" Като водач на Съюз на съветските социалистически републики, той работи с президента Рейгън за понижаване на нуклеарните арсенали на нашите две страни... След десетилетия на брутални политически репресии, той прегърна демократични промени. Резултатът беше по-сигурен свят и повече независимост за милиони хора ", разгласи демократът.
Антонио Гутериш
Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш посочи, че е тъжен " за кончината на Михаил Горбачов, уникален общественик, който промени хода на историята ".

" Той направи повече от всеки различен човек, с цел да докара до мирния завършек на Студената война. Светът загуби извисяващ се световен водач, предан мултилатералист и неотклонен бранител на мира. "
Урсула фон дер Лайен
Председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен разказа Горбачов като " благонадежден и почитан водач ".

" Той изигра решаваща роля за преустановяване на Студената война и свалянето на Желязната завеса. Това отвори пътя за свободна Европа... Това завещание няма да забравим. "
Президентската фондация и институт " Роналд Рейгън "
Президентската фондация и институт " Роналд Рейгън " разгласи, че скърби за загубата на някогашния руски водач Михаил Горбачов -  " човек, който в миналото бе политически съперник на Роналд Рейгън, само че който в последна сметка се трансформира в другар ".

" Нашите мисли и молебствия са със семейството на Горбачов и народа на Русия. "
Бившият държавен секретар Джеймс Бейкър
Бившият държавен секретар на Съединени американски щати Джеймс Бейкър (1989 - 1992 г.) разгласи, че " историята ще запомни Михаил Горбачов като колос, който насочи своята велика нация към демокрацията ".

" Той изигра решаващата роля за мирното привършване на Студената война с решението си да не употребява мощ, с цел да запази империята. "
Борис Джонсън
Британският министър председател Борис Джонсън изрази удивление от " смелостта и честността, които Горбачов показва при довеждането на Студената война до кротичък край ". 

" Във време на експанзията на Путин в Украйна неговият неотклонен ангажимент за отваряне на руското общество остава образец за всички нас. "
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР